5 Wskazówek, jak uniknąć uciążliwego dymu z grilla
Grillowanie lub przytulne siedzenie wokół kosza z ogniem to dla wielu osób najlepsze letnie uczucie. Ale czy wiesz, że podczas rozpalania uwalnia się dużo drobnego pyłu? Czy chciałbyś wiedzieć, jak to zminimalizować? W takim razie czytaj dalej.
Grill i cząstki stałe
Grillowanie na węglu drzewnym uwalnia szkodliwe substancje, w tym drobny pył. Drobny pył wnika głęboko w nasze ciała i może powodować problemy z sercem i układem oddechowym. Dym może być również uciążliwy.
Wskazówki dotyczące cząstek stałych z dymu z grilla
Chcesz cieszyć się ogniskiem lub grillem opalanym drewnem? Czy doświadczasz uciążliwości związanych z dymem i drobnym pyłem? Zastosuj te wskazówki, aby zminimalizować uciążliwości i inne negatywne skutki.
- Należy spalać wyłącznie suche, niepoddane obróbce drewno (suszone przez dwa lata) i nie należy spalać kartonu ani papieru. Spalanie mokrego drewna powoduje niepełne spalanie.
- Sprawdź prognozę pogody i nie strzelaj przy bezwietrznej pogodzie. Dym utrzymuje się i powoduje zanieczyszczenie powietrza. Uważaj na swoich sąsiadów.
- Spalaj z umiarem. Kosz na opał emituje mniej więcej tyle samo cząstek stałych na kilogram drewna, co ciężarówka na trasie 3000 km.
- Grill gazowy emituje mniej zanieczyszczeń niż grill węglowy. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest grill zasilany energią słoneczną.
- Zamontuj filtry cząstek stałych (filtry o klasie filtracji F7 / ePM1) w swoim systemie HRS. Filtry te zapewniają mniejszy wpływ szkodliwych cząstek stałych w domu.
Regularna wymiana filtrów do rekuperatorów zapewnia, że do domu przedostaje się jak najmniej (drobnego) pyłu.