5 Wskazówek, jak uniknąć uciążliwego dymu z grilla

Grillowanie lub przytulne siedzenie wokół kosza z ogniem to dla wielu osób najlepsze letnie uczucie. Ale czy wiesz, że podczas rozpalania uwalnia się dużo drobnego pyłu? Czy chciałbyś wiedzieć, jak to zminimalizować? W takim razie czytaj dalej.

BBQ Rook

Grill i cząstki stałe

Grillowanie na węglu drzewnym uwalnia szkodliwe substancje, w tym drobny pył. Drobny pył wnika głęboko w nasze ciała i może powodować problemy z sercem i układem oddechowym. Dym może być również uciążliwy.

Wskazówki dotyczące cząstek stałych z dymu z grilla

Chcesz cieszyć się ogniskiem lub grillem opalanym drewnem? Czy doświadczasz uciążliwości związanych z dymem i drobnym pyłem? Zastosuj te wskazówki, aby zminimalizować uciążliwości i inne negatywne skutki.

  1. Należy spalać wyłącznie suche, niepoddane obróbce drewno (suszone przez dwa lata) i nie należy spalać kartonu ani papieru. Spalanie mokrego drewna powoduje niepełne spalanie.
  2. Sprawdź prognozę pogody i nie strzelaj przy bezwietrznej pogodzie. Dym utrzymuje się i powoduje zanieczyszczenie powietrza. Uważaj na swoich sąsiadów.
  3. Spalaj z umiarem. Kosz na opał emituje mniej więcej tyle samo cząstek stałych na kilogram drewna, co ciężarówka na trasie 3000 km.
  4. Grill gazowy emituje mniej zanieczyszczeń niż grill węglowy. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest grill zasilany energią słoneczną.
  5. Zamontuj filtry cząstek stałych (filtry o klasie filtracji F7 / ePM1) w swoim systemie HRS. Filtry te zapewniają mniejszy wpływ szkodliwych cząstek stałych w domu.

Regularna wymiana filtrów do rekuperatorów zapewnia, że do domu przedostaje się jak najmniej (drobnego) pyłu.

Zamów teraz

 

Filtry dokładne

Elementy 1 do 4 25 całkowita

Strona