Drobny pył w domu

W mediach często słyszymy o zanieczyszczonym powietrzu na zewnątrz z powodu cząstek stałych pochodzących na przykład z ruchu drogowego, zwierząt gospodarskich i przemysłu. Ale czy wiesz, że wiele drobnego pyłu występuje również w pomieszczeniach i że jakość powietrza w pomieszczeniach jest często niewystarczająca? Na przykład gotowanie lub palenie świec uwalnia cząstki stałe. Ponieważ domy są coraz lepiej izolowane, cząstki stałe pozostają w nich coraz dłużej. Prawidłowa wentylacja i przestrzeganie kilku prostych wskazówek zapewnia, że powietrze w domu pozostaje zdrowe.

Znaczenie zdrowego powietrza w pomieszczeniach

Drobny pył jest niewątpliwie obecny w Twoim domu. Część z nich pochodzi z zewnątrz, głównie ze spalin i emisji przemysłowych. Ale drobny pył może być również generowany w pomieszczeniach. Drobny pył w domu jest uwalniany głównie w wyniku spalania. Pomyśl o papierosach, piecach na drewno i świecach. Wiele uwagi poświęca się jakości powietrza na zewnątrz, podczas gdy 90% czasu spędzamy w pomieszczeniach. Ważne jest, aby być świadomym znaczenia zdrowego powietrza w pomieszczeniach i tworzenia zdrowego środowiska życia.

Drobne cząsteczki pyłu mniejsze niż 10 mikrometrów mogą być wdychane i przedostawać się do płuc i organizmu. Badania naukowe pokazują, że drobny pył może powodować uszkodzenia płuc, serca i naczyń krwionośnych. Podrażnienie oczu, nosa i gardła, pogorszenie chorób układu krążenia to również dolegliwości, które mogą być konsekwencją niezdrowego powietrza w pomieszczeniach.

Co można zrobić z drobnym pyłem w domu?

Dobrą wiadomością jest to, że możemy wpływać na poprawę jakości powietrza w pomieszczeniach poprzez nasze własne zachowanie.

Dobra wentylacja, nawet w zimie

Należy zapewnić dobrą wentylację, aby cząstki stałe i inne zanieczyszczenia wydostawały się na zewnątrz. Utrzymuj włączoną wentylację mechaniczną lub system odzysku ciepła i upewnij się, że system wentylacji jest konserwowany na czas. Upewnij się, że filtry do rekuperatorów są wymieniane na czas, aby system odzysku ciepła mógł nadal dostarczać do domu świeże, przefiltrowane powietrze z zewnątrz. Kratki wentylacyjne powinny być otwarte. Regularnie czyść kratki, aby umożliwić przepływ świeżego powietrza.

Zapewnij dobrą ekstrakcję podczas gotowania

W miarę możliwości gotuj elektrycznie, np. indukcyjnie. Używaj okapu o wystarczającej pojemności i w miarę możliwości korzystaj z tylnych palników. Upewnij się, że okap kuchenny jest zawsze włączony podczas gotowania. Wymieniaj filtry węglowe w okapie kuchennym, jeśli są nasycone. Na naszej stronie 10 Wskazówek, jak zmniejszyć ilość drobnego pyłu podczas gotowania można przeczytać nasze wskazówki dotyczące zdrowego klimatu w pomieszczeniach, również podczas gotowania, które uwalnia dużo drobnego pyłu.

Porady dotyczące okapów wyciągowych

  • Do pochłaniania oparów kuchennych i zanieczyszczeń powietrza potrzebna jest wydajność co najmniej 300 m3/godz. Podczas gotowania na tylnych palnikach prawie wszystkie opary kuchenne zostaną wychwycone. Podczas gotowania na przednich palnikach wydajność może być znacznie niższa.
  • Okap powinien być co najmniej tej samej wielkości co płyta grzewcza i powinien mieć krawędź o wysokości około 5 cm, aby opary pozostawały pod nim.
  • Wychwytywanie tłuszczu musi być wystarczające. Im lepsza klasa efektywności energetycznej okapu, tym więcej tłuszczu będzie wychwytywane.
  • Zaleca się gotowanie na płycie indukcyjnej. Zapobiega to powstawaniu gazów spalinowych podczas gotowania na gazie ziemnym.

Zwalczanie cząstek stałych u źródła

Rzuć palenie (w pomieszczeniach) i ogranicz palenie świec, używanie wszystkich palników i podsycanie kominka lub pieca na drewno.

Regularnie wymieniając filtry do rekuperatorów i instalując filtry cząstek stałych, zapewniasz, że jak najmniej cząstek stałych przedostaje się do środowiska wewnętrznego.

Zamów teraz

 

Filtry dokładne

Elementy 9 do 12 25 całkowita