10 Wskazówek, jak zmniejszyć ilość drobnego pyłu podczas gotowania

Zapachy smażenia uwalniane podczas gotowania przez długi czas były postrzegane głównie jako problem zapachowy. Powietrze to zawiera jednak cząstki stałe, które są szkodliwe dla zdrowia. Jak zapewnić zdrowe powietrze w domu?

1. Upewnij się, że masz dobry okap kuchenny

Zakup dobrego okapu kuchennego. Wybierz wyciąg o wydajności co najmniej 300 m3/h, który odprowadza opary kuchenne bezpośrednio na zewnątrz. Zgodnie z przepisami budowlanymi wydajność ta powinna wynosić co najmniej 75 m3/h, ale to nie wystarczy, aby usunąć całe zanieczyszczone powietrze. Zwłaszcza w dobrze izolowanych nowych domach, powietrze z gotowania (a tym samym cząstki stałe) może utrzymywać się przez wiele godzin.

Porady dotyczące okapów wyciągowych

  • Aby odciągnąć zapachy i zanieczyszczenia powstające podczas gotowania, wymagana jest wydajność co najmniej 300 m3/h. Podczas gotowania na tylnych palnikach prawie wszystkie opary kuchenne zostaną wychwycone. Podczas gotowania na przednich palnikach wydajność może być znacznie niższa.
  • Okap powinien być co najmniej tej samej wielkości co płyta grzewcza i powinien mieć krawędź o wysokości około 5 cm, aby opary pozostawały pod nim.
  • Wychwytywanie tłuszczu musi być wystarczające. Im lepsza klasa efektywności energetycznej okapu, tym więcej tłuszczu będzie wychwytywane.
  • Zaleca się gotowanie na płycie indukcyjnej. Zapobiega to powstawaniu gazów spalinowych podczas gotowania na gazie ziemnym.

2. Włącz ekstraktor na czas

Okap kuchenny należy włączyć już na 10 minut przed gotowaniem i pozostawić włączony jeszcze przez chwilę po zakończeniu gotowania. Dzięki temu wyciąg będzie bardziej wydajny.

3. Zapewnienie dodatkowej wentylacji podczas gotowania

Podczas gotowania otwórz okno lub drzwi zewnętrzne, aby zapewnić dodatkową wentylację. Ustaw system wentylacji na najwyższe ustawienie.

4. Drzwi kuchenne powinny być zamknięte

Czy masz zamkniętą kuchnię? W takim przypadku możesz zamknąć drzwi kuchenne podczas gotowania, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się powietrza z gotowania na przykład do salonu.

5. Rozważ indukcję

Jeśli to możliwe, gotuj na kuchence indukcyjnej, a nie gazowej, ponieważ indukcja nie wytwarza gazów spalinowych, które powstają podczas gotowania na gazie ziemnym.

6. Umieść patelnie z tyłu kuchenki

Umieść patelnie z tyłu kuchenki, a okap przechwyci prawie wszystkie opary kuchenne. Podczas gotowania na przednich palnikach wychwytywanie może być znacznie niższe, w zależności od rodzaju okapu kuchennego.

7. Nałożyć pokrywkę na patelnię

Trzymanie pokrywki na patelni podczas gotowania zapobiega niepotrzebnemu zawilgoceniu domu. Używaj nieprzywierającej patelni z grubym dnem.

8. Smażyć na oleju zamiast na maśle

Smażyć na oleju, takim jak oliwa z oliwek, olej ryżowy i olej rzepakowy, a nie na maśle, i najlepiej smażyć w niskich temperaturach. Smażenie na maśle śmietankowym lub oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) wiąże się z dodatkowymi niebezpieczeństwami, ponieważ oliwa spala się już w temperaturze 150 stopni. Wybieraj raczej zwykłe masło do smażenia lub oliwę z oliwek z późniejszego tłoczenia.

9. Regularnie czyść filtry przeciwtłuszczowe

Brud i tłuszcz w filtrze przeciwtłuszczowym okapu zmniejsza wydajność odciągania. Dlatego filtry należy czyścić raz na dwa miesiące. Filtry przeciwtłuszczowe ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce.

10. Wymień filtry z węglem aktywnym w okapie kuchennym

Na czas wymieniaj filtry z węglem aktywnym w okapie kuchennym.

11. Dodatkowa wskazówka: Okapu nie należy używać wyłącznie do gotowania na kuchence.

Nie chcieliśmy ukrywać przed Tobą tej dodatkowej wskazówki. Używaj okapu nie tylko podczas gotowania na kuchence lub płycie grzewczej. Umieść pod okapem również tostery, opiekacze do kanapek i frytkownice.

Czy filtry z węglem aktywnym w okapie kuchennym wymagają wymiany?

Zamawianie filtrów z węglem aktywnym

 

Filtry dokładne

Elementy 1 do 4 25 całkowita

Strona